Osteodensitometrie DXA

 

Este metoda cea mai raspindita de masurare a masei osoase, cea mai utilizata fiind metoda DEXA (absorbtimetria duala cu raze X). Este considerata „standardul de aur” datorita preciziei, sensibilitatii, expunerii mici la radiatii. Se recomanda examinarea DEXA pentru femeile peste 65 ani, femeile sub 65 ani aflate la menopauza si avand  factori de risc, barbatii peste 70 ani, persoanele care au avut deja o fractura sau primesc tratament cu medicamente care pot determina pierdere osoasa. Se recomanda in special examinarea soldului si a coloanei vertebrale lombare. Metoda poate fi folosita si pentru a aprecia raspunsul la tratamentul pentru osteoporoza.(se repeta investigatia dupa 12sau 24 luni de tratament, de preferat cu acelasi aparat).

Osteoporoza reprezinta o importanta problema de sanatate, un „hot tacut” care afecteaza un numar impresionant de oameni. Este o boala costisitoare pentru pacient si pentru societate. In cele mai multe cazuri osteoporoza este asimptomatica, dar poate produce si semne clinice: scadere in inaltime, dureri de coloana vertebrala, cifoza toracala, si cresterea riscului de fractura (sold, vertebre, antebrat ,etc)

_____________________________________________________________________________________________________________________________Dr. Cosmina Matei
Medic Specialist Medicina Nucleara
Osteodensitometrie DEXA
Competenta Ecografie Generala

Dr. Cipriana-Carmen Dimitrakopoulos
Medic Specialist Reumatologie
Competenta osteodensitometrie DXA
Competenta Ecografie Generala

Radiologie

copyright © mediclass 2007-2023 - Termeni si conditii | Politica cookie | Politica de confidentialitate GDPR