ElectromiografieDr. Tudor Dimitrie Lupescu
Medic Primar Neurolog
Neurofiziologie clinica
Doctor in Stiinte Medicale


___________________________________________________________________________________________________________________________


INFORMATII PENTRU PACIENTI - Electromiografie, electroneuromiografie, viteza de conducere

In ce consta examenul electromiografic?
Electroneuromiografia este o procedura diagnostica care permite evaluarea functiei nervilor si muschilor. Este efectuata de medici neurologi sau specialisti in medicina recuperatorie care sunt special pregatiti in acest domeniu.

Examenul electroneuromiografic este compus din doua parti care sunt de obicei efectuate impreuna. In anumite situatii speciale medicul poate opta doar pentru una din ele. Ambele sunt relativ neplacute, dar bine tolerate de majoritatea pacientilor si fara riscuri semnificative pentru starea dumneavoastra de sanatate ulterioara.

Prima parte este Studiul Conducerii Nervoase si presupune stimularea nervilor in diferite puncte pe traseul lor printr-o mica descarcare electrica astfel activandu-i artificial si evaluand  functia lor. Medicul va aplica pe piele mici electrozi pentru inregistrare, de obicei la nivelul mainii si piciorului, si va aplica un mic soc electric pe piele in alta zona a membrului la care se face inregistrarea. Senzatia pe care o veti percepe poate fi sau nu dureroasa. Intre micile socuri nu veti simti durere. Deoarece fiecare membru are mai multi nervi care necesita evaluare procedura se va repeta de 3, 4 sau mai multe ori la fiecare membru. Pe parcurs medicul se va intrerupe de cateva ori pentru  o a doua etapa.

Uneori este nevoie si de  Examinarea Musculara cu Ac si care se efectueaza prin introducerea unui ac foarte subtire in anumiti muschi. Acul contine un electrod microscopic care inregistreaza activitatea electrica normala sau anormala a fibrelor musculare. Acul este introdus in muschiul relaxat si miscat putin pentru a inregistra activitatea musculara in repaus, apoi medicul va va ruga sa incordati muschiul studiat pentru a evalua muschiul in activitate. Momentul cel mai neplacut este strapungerea pielii cu acul, miscarile acului in muschi fiind mai putin percepute ca durere si mai mult ca o  senzatie de presiune. Pe parcurs veti putea auzi activitatea musculara amplificata de aparatul de ENMG. Acul are doar rol de inregistrare, prin intermediul sau nu se administreaza socuri electrice sau injectii intramusculare.

Ce pregatiri sunt necesare pentru examenul ENMG?
Examenul ENMG necesita foarte putine pregatiri, putand fi comparat cu vizita la stomatolog. Nu exista restrictii alimentare inainte sau dupa test, puteti veni si pleca cu masina si va puteti continua activitatea normala in restul zilei. Faceti un dus inaintea examinarii daca este posibil. Nu aplicati nici un produs pe piele in zia examinarii (lotiuni, uleiuri, creme). Se recomanda ca imbracamintea sa fie lejera pentru ca frecvent este necesara examinarea unor zone precum umarul, coapsa sau spatele.

Puteti sa luati medicamentele care va sunt prescrise cu cateva exceptii notabile. Trebuie sa informati medicul inainte de procedura daca luati tratament anticoagulant ( Sintrom, Trombostop ) deoarece in aceasta situatie examenul cu ac poate duce la sangerari in interiorul muschiului sau daca urmati tratament pentru Miastenia Gravis ( Mestinon sau alte medicamente), deoarece in aceasta situatie medicamentele pot altera rezultatul examinarii. Daca aveti nelamuriri in privinta tratamentelor urmate si compatibilitatii lor cu examenul ENMG adresati-va medicului dumneavoastra curant sau medicul care va efectua electroneuromiografia.

Ce informatii ii sunt necesare medicului care efectueaza examenul EMNG?
Informati medicul despre toate afectiunile de care suferiti si despre toate tratamentele urmate, dar mai cu seama daca suferiti de Miastenia Gravis, Hemofilie sau daca urmati tratament anticoagulant  ( Sintrom, Trombostop ). Prezentati medicului trimiterea de la medicul specialist care a recomandat examenul ENMG. Daca ati mai efectuat un examen ENMG anterior si rezultatele sunt disponibile, prezentati-le medicului.

Anestezia si examenul ENMG
Pe tot parcursul examinarii medicul necesita cooperarea cat mai completa a pacientului. Disconfortul provocat in timpul examinarii ENMG este perceput de majoritatea pacientilor ca mic si nu justifica riscuri  anestezice. Din aceste motive examenul ENMG se efectueaza fara anestezie.

Dupa procedura
Dupa examenul ENMG va puteti relua activitatea zilnica obisnuita. Puteti conduce masina. Orice senzatii de disconfort ramase de pe urma examinarii ar trebui sa dispara complet in 24-48 de ore. Pentru ameliorarea mai rapida puteti aplica local comprese calde si folosi antialgice usoare. ( Paracetamol, Algocalmin).

Cand voi primi rezultatul?
Cel mai adesea medicul va va inmana rezultatul investigatiei la sfarsitul examinarii. Sunt posibile situatii exceptionale care sa intarzie primirea rezultatului pana in ziua urmatoare

copyright © mediclass 2007-2023 - Termeni si conditii | Politica cookie | Politica de confidentialitate GDPR