Anunt
[inchide]
INFORMARE PROGRAM

In perioada 30 Noiembrie - 02 decembrie 2022, Centrul Medical MediClass este INCHIS

Incepand cu 05 decembrie 2022, program normal.

Prof. Dr. Mihai Jianu recomanda parintilor cum trebuie sa aiba grija de dezvoltarea armonioasa a picioruselor sugarilor si copiilor mici

sursa: AGERPRES

 

“Se întâmplă deseori să vedem bebeluşi de 6-7 luni care stau în cărucioare, purtând în picioruşe ghetuţe grele, rigide, groase. Mare greşeală fac părinţii acestor copii.

Potrivit sfaturilor Profesorului doctor Mihai Jianu, medic primar ortoped la Centrul Medical Mediclass din Bucuresti, copilul trebuie încălţat cu ghetuţe sau pantofi moi, din piele, cu talpa flexibilă, şi asta numai după ce învaţă să facă primii paşi. Până când copilul nu poate să meargă, părinţii nu fac decât să îl chinuie punându-i ghetuţe sau pantofi.

Altă recomandare pe care profesorul Mihai Jianu o adresează părinţilor: în casă, copilul trebuie lăsat să meargă desculţ sau doar cu şosetuţe antiderapante, astfel încât tălpile acestuia să deprindă mişcările specifice mersului. Tot cu picioruşele goale trebuie lăsat copilul şi la plajă. Mersul pe nisip este un excelent antrenament pentru mersul copilului şi pentru întărirea musculaturii membrelor inferioare.

Referitor la problema “masurii” potrivite, este absolut evident ca probatul pantofilor este destul de dificil pentru un copil care abia învaţă să meargă.

Iată un truc pentru a nu-l supune pe prichindel unor chinuri inutile: ţineţi copilul cu picioarele goale pe o foaie mare de hârtie. Desenaţi conturul picioarelor, decupaţi forma şi comparaţi-o cu pantofii pe care doriţi să îi cumpăraţi. Este o metodă simplă, rapidă şi exactă. Veţi afla exact măsura piciorului şi nu va fi nevoie să-l căraţi pe copil prin magazine la probe.

Atenţie! Nu măsuraţi picioarele copilului când acesta stă culcat. De obicei, picioruşele sunt grăsuţe şi moi. Adevărata măsură a picioarelor se poate vedea când copilul stă ridicat. Sub presiunea greutăţii corpului, picioruşele se alungesc cu până la un centimetru.

In ceea ce priveste schimbatul pantofiorilor, trebuie cunoscute urmatoarele:
Pe parcursul primelor 36 de luni, copilul va trece de la măsura 12 (media la naştere) la 24 (media la 3 ani). Între 9 şi 12 luni, când copilul deprinde primii paşi susţinut de mânuţe, are nevoie de pantofiori cu măsuri între 16 şi 18. Între 1 şi 3 ani, picioruşele cresc repede şi au nevoie de pantofi noi. Copilul nu vă poate spune când pantofii sunt prea mici şi îl strâng.

Verificaţi din când în când dacă încălţămintea mai este bună. Regula generală: copilul are nevoie de noi pantofi la cate 4-5 luni.

Daca parintii se intreaba ce model sa aleaga, acestia sunt sfatuiti catre pantofi sau ghetuţe, cu şiret, fermoar sau arici, cu talpă plată sau puţin înclinată.

Există numeroase modele de încălţăminte pentru copii. Important este să alegem un model care respectă forma anatomică a piciorului copilului şi care nu afectează mersul acestuia.

Între 12 şi 24 de luni (primul an de mers), este indicată încălţămintea în formă de ghetuţă pentru susţinerea gleznei. În ceea ce priveşte sistemul de închidere, este mai bine să alegeţi şireturile sau ariciul, pentru că se adaptează mai bine la forma piciorului decât fermoarul sau cataramele. Alegeţi modele cu deschidere cât mai mare pentru a fi mai uşor de încălţat.

După 2-3 ani, când copilul face primele încercări de a se încălţa şi descălţa singur, optaţi pentru modele cu arici. Îi va fi mai uşor să-şi satisfacă dorinţa de autonomie.

Tot după 2 ani trebuie să renunţaţi la ghetuţe. Alegeţi pantofi, sandale, tenişi mai jos de gleznă, care permit întărirea musculaturii piciorului.

ADEVĂRAT SAU FALS? Profesorul Doctor Mihai Jianu combate două mituri foarte des întâlnite printre mămici.

Mersul copilului trebuie corectat prin purtarea inversată a pantofilor? Fals.

"Recomandarea de a purta încălţămintea invers (gheata dreaptă în piciorul stâng şi invers) este desuetă, inutilă şi nu aduce decât disconfort copilului", spune specialistul.

Copilul trebuie să poarte numai încălţăminte cu talonete? Fals.

Profesorul Jianu este categoric în această privinţă: "Utilizarea aşa-ziselor talonete a devenit o obsesie pentru mulţi părinţi. Însuşi termenul de talonete este impropriu.

Talonet se referă la călcâi. Denumirea corectă este susţinătoare sau înălţătoare plantare.

Studii făcute în Franţa şi SUA au demonstrat că purtarea acestor susţinătoare plantare este inutilă şi uneori dăunătoare.

În cazul copiilor care stau în picioare şi merg, mai ales la copiii supraponderali, în primii ani de viaţă, aşa-numitele talonete pot determina presiuni mari asupra capului femural.
 Prin înălţarea nefirească a piciorului, susţinătoarele plantare împing capul femural în sus, cu presiune în articulaţia şoldului.
Cum în primii 2-3 ani capul femural are încă structuri cartilaginoase şi este maleabil, acesta se poate turti, producând mai târziu tulburări vasculare care pot duce la necroză".

CALITĂŢILE INCALTAMINTEI
Ghetuţele, pantofii, sandalele trebuie să fie din piele atât pe dinafară, cât şi în interior. Acesta este singurul material care îndeplineşte toate cerinţele pentru sănătatea picioarelor: pielea este fle¬xibilă, permeabilă la aer, nu provoacă alergii.
Talpa trebuie să fie antiderapantă, cu o grosime de maximum un centimetru. Trebuie să fie rezistentă, dar nu prea rigidă pentru a permite rularea tălpii pe sol.
Partea care susţine călcâiul trebuie să fie foarte stabilă.
Partea din faţă trebuie să permită deschiderea largă pentru ca piciorul copilului să poate intra cu uşurinţă, mai ales în cazul ghetuţelor de la vârste mici, când prichindelul nu ştie să împingă piciorul.
Vârfurile pantofilor trebuie să fie rotunjite şi uşor ridicate astfel încât copilul să nu se împiedice.”

Evident in situatia in care parintii respecta aceste recomandari dar obsrva, totusi, anomalii de mers sau pozitie a picioruselor, trebuie sa se prezinte cu copilul la consultul specializat de ortopedie pediatrica.Prof. Dr. Mihai Jianu, Medic Primar Ortopedie Pediatrica
Centrul Medical Mediclass,
Str. Sf. Elefterie nr. 47-49, sector 5, Bucureşti;
Tel: 021-412.01.28; 021.412.01.29; 021.410.27.27;
programari@mediclass.ro;
www.mediclass.ro.copyright © mediclass 2007-2022 - Termeni si conditii | Politica cookie | Politica de confidentialitate GDPR