Operaţie de scolioză în premieră mondială la Spitalul de pediatrie "Grigore Alexandrescu"

sursa: MedicalManager.ro, 29 septembrie 2010

 

La Spitalul Clinic de Pediatrie "Grigore Alexandrescu" din Capitală a fost efectuată o intervenţie chirurgicală în premieră mondială pentru o scolioză de 160 grade. Prof.dr. Mihai Jianu a declarat marţi, în conferinţă de presă, că a fost vorba de o scolioză evolutivă care a început de la 9 ani. Până la operaţia efectuată acum, fetiţa a mai trecut prin câteva etape premergătoare întrucât intervenţia finală nu se poate face decât la un an de la apariţia ciclului menstrual.

Scopul intervenţiei nu a fost unul estetic, ci unul funcţional, după operaţie s-a ajuns la un nivel al scoliozei de 30 de grade. Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale în plan frontal (privită din spate), afectând în special fetele (80% din cazuri) şi apare de regulă la vârsta pubertăţii sau chiar câţiva ani înaintea acesteia, a subliniat prof. dr. Mihai Jianu.

Din totalul scoliozelor, 2-3% apar încă de la naştere din cauza unor malformaţii ale vertebrelor sau coastelor, 6-7% se datorează altor cauze - boli neuromusculare, neurofibromatoză, infirmitate motorie cerebrală, iar restul de 91-92% dintre scolioze apar spre vârsta de 10 12 ani, a adăugat specialistul.
"Trebuie combătută ca fiind complet greşită teoria conform căreia scolioza apare datorită poziţiei vicioase a copilului în bancă, la birou. În apariţia scoliozei pe primul plan se diferenţiază doi factori care sunt unanimi recunoscuţi, factorul genetic şi cel endocrin", a spus prof. dr. Jianu. Primii care ar trebui să observe deformarea coloanei ar trebui să fie părinţii, a subliniat medicul. Prof. dr. Jianu a spus că este falsă mentalitatea că poziţia incorectă sau greutatea ghiozdanului deformează coloana, după cum tot greşit este şi concepţia că înotul sau dormitul pe scândură.ajută, dormitul pe scândură ajută.

Medicul a făcut referire şi la faptul că durerile de spate nu însoţesc scolioza, iar copii trebuie să facă educaţie fizică şi nu să fie scutiţi. Scoliozele sunt de două tipuri evolutive şi neevolutive. Cele neevolutive sunt acelea care la vârsta de 15-16 ani nu depăşesc 30 de grade, celelalte care sunt şi mai numeroase trec de 30 de grade, ajungând la 90 - 100 de grade, uneori chiar şi 160 de grade a explicat dr. Jianu. Tratamentul este unul standardizat, protocolul prevede în funcţie de gradul de curbură - de la 0-30 grade gimnastică medicală, de la 30 la 50 de grade gimnastică medicală şi corset, iar la peste 50 de grade intervenţie chirurgicală.

Vârsta optimă pentru intervenţia chirurgicală este 13-14 ani la fete şi 15-16 ani la băieţi. România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul formelor grave şi foarte grave de scolioză netratate corespunzător. Din acest an Ministerul Sănătăţii a iniţiat Programul Naţional pentru depistarea precoce a scoliozelor şi tratarea lor adecvată, program coordonat de Spitalul "Grigore Alexandrescu". Se estimează că sunt aproximativ 50.000-60.000 de copii cu scolioză în întreaga ţară. Prof. dr. Miahai Jianu a lansat şi ediţia a doua a cărţii "Scolioza Pediatrică", prima ediţie apărând în 2001. Lucrarea a adunat experienţa Clinicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu, care înseamnă peste 600 de cazuri. AGERPREScopyright © mediclass 2007-2023 - Termeni si conditii | Politica cookie | Politica de confidentialitate GDPR