sursa: Ziarul Ring , 15 septembrie 2010
![]() |
O trăire intensă negativă, tristeţea care devine diperare, o durere care nu este a unui organ, ci cuprinde toată fiinta şi care se accentuează treptat, dar constant. Aşa se defineşte depresia. Pentru a reuşi să o învingem, medicii ne sfătuiesc să nu refuzăm ajutor de specialitate. |
Pentru a putea înţelege mai bine ce este depresia, o putem asemăna cu o pânză de păianjen ale cărei fire invizibile - dar puternice - îşi imobilizează prada (sufletul) pătrunzând insiduos - dar tenace - în fiecare fibră a trăirilor omeneşti, sugrumându-le, chinuindu-le, storcându-le de vlagă. Pacientul depresiv este asemenea unui om care stă chircit de durere într-o cameră pustie (propria lui intimitate). Prin ferestrele murdare nu mai poate pătrunde nici o rază de lumină (speranţă), pereţii sunt înnegriţi de praf şi mucegai (propriile trăiri dureroase, negative); pare că se aud continuu murmure acuzatoare (propriile amintiri resimţite ca vinovăţii, dezonoare, ruşine); atmosfera cenuşie este resimţită ca invadând fiecare celulă a corpului şi aducând cu ea disperarea, iar uşa... este închisă.
Sufletul îmbolnăveşte corpul
„Apar frecvent şi o serie de suferinţe fizice care alarmează pacientul: dureri musculare sau osoase în diverse zone ale corpului, dureri «la inimă», palpitaţii, migrene, ameţeli, dureri de stomac sau abdominale, senzaţia de «lipsă de aer», scăderea poftei de mâncare, slăbirea în greutate, o stare de oboseală nejustificată, senzaţia de «nod în gât», scăderea apetitului sexual, chiar creşteri tranzitorii ale pulsului şi ale valorilor tensiunii arteriale”, explică dr Maria Carmena Săndulescu - medic primar psihiatrie; Centrul Medical Mediclass; Str. Sf. Elefterie nr. 47-49, sector 5, Bucuresti; Tel:021-4120128;021-4120129;021-4102727; programari@mediclass.ro; www.mediclass.ro.
Cuvântul care alină
Deseori, analizele şi investigaţiile arată că pacientul este sănătos şi totuşi suferinţa lui fizică se accentuează. „Depresivii se simt ca o povară pentru cei din jur şi nimic nu le mai trezeşte interesul, iar noaptea au insomnii. În stadii avansate, bolnavii au privirea mată, trăsăturile feţei cad ca într-o mască a durerii, vocea devine stinsă şi încep să nu mai comunice. Alteori plâng în hohote sau tăcut şi un eveniment minor le declanşează adevărate crize. Cuvântul şi medicaţia asigură vindecarea. Primul pas este consilierea sau psihoterapia”, explică dr Săndulescu.
„Pacienţii cu depresie, trăind profund acel sentiment de inutilitate, nu-şi mai găsesc puterea şi motivaţia pentru a-şi continua activitatea cotidiană, serviciul” - Maria Carmena Săndulescu, psihiatru.
Test PCR SARS COV-2/ Test rapid Ag. SARS COV-2
Terapie BIOFEEDBACK - asociata terapiei cognitiv-comportamentale
Consiliere psihologica de suport adresata familiei pacientilor diagnosticati cu ALZHEIMER
Medicina naturista si Homeopatie
Electroneurofiziologie
Electroencefalografie - maping, electromiografie
Laserterapie de joasa frecventa
Mediclass - Centrul Medical Cotroceni
Str. Sf. Elefterie nr. 47-49, sector 5, Bucuresti
Tel: 021-412 01 28 / 021-412 01 29 / 021-410 27 27
0749 06 44 00 / 0734 10 03 55
Fax: 021-412 01 27
E-mail: programari@mediclass.ro;
copyright © mediclass 2007-2023 - Termeni si conditii | Politica cookie | Politica de confidentialitate GDPR