Ce trebuie sa stim despre urticaria declansata de expunerea la rece

 

Alergia la rece ( urticaria la rece ) este o afectiune ce apare dupa expunerea pielii la frig.

Ea reprezinta o reactie severa a organismului la contactul cu apa sau aerul rece.

Urticaria la rece poate fi ereditara sau dobandita.
Se poate asocia cu dermografism sau urticarie colinergica.
Atunci cand o reactie recenta, acuta, a pielii produsa de expunerea la frig persista mai mult de 6 saptamani putem spune ca a devenit o urticarie cronica.

CAUZE:
Expunere la obiecte reci, apa rece sau frig, aer rece (alimente sau bauturi reci, zapada, cuburi de gheata, bratari, solutii injectabile, inot, vreme rece, aer conditionat, etc. )
Vantul si umezeala pot de asemenea favoriza aparitia urticariei la rece.

FACTORI DE RISC:
Varsta tanara, antecedentele familiale, infectia recenta cu Mycoplasma pneumonie, varicella, mononucleoza, sindromul autoinflamator familiar la rece sau boli sistemice care determina scaderea imunitatii organismului prin diferite alte mecanisme (hepatita, boli reumatice, cancer, boli hematologice, etc)
Evolutia bolii este imprevizibila.  Ea poate disparea de la sine in cateva luni sau poate persista mai multi ani la rand ( in medie 5-6 ani).

SEMNE SI SIMPTOME:
Semnele principale sunt : placi urticariane eritematoase pruriginoase -care persista minute sau ore dupa expunerea la frig, umflarea mainilor (altor zone)  la atingerea obiectelor reci, edem (umflatura) buzelor dupa expunere la frig, vant si chiar dupa consum de alimente sau lichide reci.

Pacientul observa “ blande”  dispuse pe diferite zone ale pielii, sau pe suprafete intinse, pruriginoase (cu mancarime), care pot fi insotite de edem al zonei care a venit in contact cu apa sau aerul rece.

Acestea apar de obicei rapid dupa expunerea pielii la apa sau aer rece si se pot agrava daca pacientul incearca  reincalzirea zonei expuse.

De aceea, in toate aceste situatii, pacientii trebuie sa se adreseze medicului dermatolog care, in urma examinarii, a unor eventuale teste de laborator si uneori in cadrul unor consultatii multidisciplinare (alergologie, reumatologie, boli infectioase, oncologie, etc) va stabili cauza aparitiei urticariei la rece (daca ea este primara sau cauzata de existenta altor afectiuni ale organismului).

Dupa consult si investigatii medicul va stabili tratamentul adecvat si recomandarile specifice fiecarui caz in parte.Dr. Nazila Saki - Medic Specialist Dermato-venerologie; Supraspecializare dermato-estetica; Supraspecializare laserterapie
Centrul Medical Mediclass
Str. Sf. Elefterie nr. 47-49, sector 5, Bucureşti;
Tel: 021-412.01.28; 021.412.01.29; 021.410.27.27;
programari@mediclass.ro;
www.mediclass.ro.


copyright © mediclass 2007-2022 - Termeni si conditii | Politica cookie | Politica de confidentialitate GDPR