Anunt
[inchide]
INFORMARE PROGRAM

In perioada 30 Noiembrie - 02 decembrie 2022, Centrul Medical MediClass este INCHIS

Incepand cu 05 decembrie 2022, program normal.


Ce trebuie să știm despre cataractă

 

Cristalinul este lentila transparentă  a ochiului care asigură vederea clară la distanță și, până la vârsta aproximativă de 40 de ani, vederea clară și la aproape, datorită unei însușiri unice, numită acomodație.

După vârsta de 40 de ani, un ochi normal, are nevoie de corecție pentru a vedea clar la apropiere. 

Odată cu înainterea în vârstă, datorită procesului de îmbătrânire a organismului, transparența cristalinului începe să scadă și ochiul nu mai vede clar, în special la distanța, instalându-se afecțiunea denumită cataractă.

În stadiile foarte avansate ale acesteia, vederea poate scădea până la absența perceperii luminii.

În cataractele mai avansate, se produce uneori un fenomen aparent paradoxal: pacientul în vârstă poate să reînceapă să citească fără ochelari!

Diagnosticul de cataractă și adoptarea tratamentului corespunzător sunt stabilite de către medicul oftalmolog cu prilejul controalelor de specialitate care trebuie efectuate cel puțin o dată pe an - chiar și de către persoanele care aparent, nu acuză nici un fel de tulburări de vedere.

Singurul tratament eficient pentru cataractă este extracția cristalinului cataractat și împlantarea unui cristalin artificial corespunzător.

Înainte de operație se fac unele măsurători pentru a stabili valoarea dioptriei cristalinului artificial.

Metodele chirurgicale de extracție a cristalinului cu cataractă au evoluat de-a lungul vremii; de la extracția intracapsulară, care necesită incizii mari și sutură cu fire care trebuiau extrase după o perioadă, până la extracția prin facoemulsificare, cu ajutorul ultrasunetelor, care necesită incizii mici: între 1,2 - 2,4 mm.

Cristalinele artificiale au evoluat și ele, de la cristalinul care se implanta în pupilă, printr-o tehnică greoaie, până la cristalinele foldabile în prezent care se pot plia și introduce în sacul cristalinian pe inciziile mici amintite anterior.

Pacientul este spitalizat, de regulă, câteva ore, și trebuie pregătit prin dilatarea pupilei și anestezierea topică (cu picături anestezice).

Operația normală, fără complicații, durează aproximativ 20 de minute. Postoperator, se aplică un pansament care se ridică a doua zi când se face prima evaluare a pacientului. Acesta, în mod normal, trebuie să vadă la distanță imediat după ridicarea pansamentului. Prin metoda de facoemulsificare se extrage doar materialul opacifiat, iar sacul cristalinian rămâne pe loc. Este cea mai fiziologică metodă de tratare a cataractei.

Se pot implanta cristaline monofocale, pentru vedere bună la distanță, iar pentru aproape pacientul va purta ochelari, sau cristaline multifocale, cu focare progressive (cu care poate vedea bine la orice distanță).

Deosebit de important de cunoscut pentru pacienti este faptul că, cu cât se operează mai devreme cataracta, cu atât se evită timpii operatori prelungiți iar recuperarea este mai rapidă.Conf. Dr. Ioan Vasinca - Medic Primar Oftalmologie
Centrul Medical Mediclass,
Str. Sf. Elefterie nr. 47-49, sector 5, Bucureşti;
Tel: 021-412.01.28; 021.412.01.29; 021.410.27.27;
programari@mediclass.ro;
www.mediclass.ro.copyright © mediclass 2007-2022 - Termeni si conditii | Politica cookie | Politica de confidentialitate GDPR