?>

Ce boli pot ascunde durerile de stomac

sursa: Ziarul Ring , 13 iulie 2011

 

Cu toţii am experimentat, măcar o dată în viaţă, o durere de stomac. Însă dacă fenomenul se repetă, el poate semnala o boală gravă: diverticuloza. Boala poate fi congenitală sau dobândită şi, în general, se tratează medicamentos.

Diverticuloza este o afecţiune foarte frecventă mai ales în ţările dezvoltate şi presupune apariţia unor “săculeţi” (diverticuli) la nivelul peretelui tubului digestiv prin alunecarea mucoasei prin punctele slabe ale stratului muscular (de obicei în vecinătatea unor mici vase de sânge). „Diverticulii pot fi prezenţi pe orice porţiune a tubului digestiv, dar au frecvenţa mai mare la nivelul colonului. Ei pot fi congenitali (mai ales cei de la nivelul stomacului, duodenului şi intestinului subţire) sau dobândiţi (la nivelul esofagului şi colonului)”, explică prof. dr. Mioara Rizescu, specialist în medicină internă.

Videocapsula, un test elocvent
Majoritatea purtătorilor de diverticuli la nivelul tubului digestiv nu au niciun simptom. De aceeea, prevalenţa bolii este greu de apreciat. Ea ar fi de aproximativ 5 - 10% la persoanele cu vârste sub 50 de ani, 30% la cele peste 50 de ani; 50% la cele peste 70 de ani şi 66% la cele peste 85 de ani. „Dacă balonarea, tulburările de tranzit, durerile abdominale, cu intensitate şi sediu variabile se ameliorează după defecaţie atunci este obligatoriu un consult medical. Se pot efectua endoscopii digestive sau cu ajutorul videocapsulei. Doar ele pot elimina suspiciunea de cancer de colon, colită, boli digestive şi inflamatorii cronice. De multe ori, diverticuloza se poate complica din cauza retenţiei de conţinut fecal”, explică medicul.

Complicaţiile pot duce la deces

În cazul unor complicaţii apar simptome precum: agravarea durerilor abdominale (colici intense date de inflamaţia mucoasei-diverticulita), suprainfectare, sângerare sau perforaţie de tract digestiv. Complicaţiile diverticulozei sunt întotdeauna însoţite de simptomatologie şi pot fi grave sau pot duce chiar la decesul bolnavului. Medicul specialist va aplica tratamentul adecvat medicamentos şi, mai rar, chirurgical.

Centrul Medical Mediclass; Str. Sf. Elefterie nr. 47-49, sector 5, Bucureşti; .tel:021-4120128;021-4120129;021-4102727 ; programari@mediclass.ro; www.mediclass.rocopyright © mediclass 2007-2021 - Termeni si conditii | Politica cookie | Politica de confidentialitate GDPR