O afectiune frecvent intalnita, dar adesea dificil de constientizat de catre pacient: Tulburarea de adaptare

Parcursul existentei indivizilor nu este linear; exista perioade de success, reusite, calmitate, dar exista si perioade de esec, trauma, pierdere de aceea  se spune ca in viata esti uneori “pe val” si  alteori “sub val”. Traiectoria vietii este marcata de mai multe sau mai putine schimbari pe plan social professional, familial. Oricare dintre aceste evenimente de viata (nu neaparat neplacute) pot constitui factori “stresori” pentru aparitia unei tulburari de adaptare. In aceasta tulburare nu trebuie inclus doliul- traire pe deplin explicabila  la pierderea unei persoane apropiate.  Acest tip de tulburare poate apare la orice varsta, femeile avand o vulnerabilitate mai mare la varsta adulta.

Debutul tulburarii de adaptare este in decursul primelor trei luni de la producerea evenimentului. Ea consta in aparitia unei simptomatologii psihice care impiedica pentru un timp ( in medie 6 luni ) desfasurarea normala a activitatii cotidiene. Atunci cand insa evenimentul stresant sau consecintele sale persista, tulburarea se poate prelungi in timp sau, poate evolua spre alte tulburari psihice mai severe cum ar fi depsresia.

Simptomatologia se concretizeaza in aparitia unor stari emotionale negative si intense sau a unor comportamente inadecvate. Factorul de stress poate fi extrem de divers: un esec sentimental, un esec scolar, schimbarea mediului familial (plecarea de acasa pentru studii sau in alte scopuri), casatorie, schimbare profesionala sau esec profesional, diagnosticarea unei conditii medicale severe si/sau cronice, dezastre naturale.....si lista poate continua cu practic orice schimbari care sunt posibil sa apara in existenta individului. Simptomele afective constau in aparitia unei dispozitii extrem de pesimiste, disperare, plans facil, teama nejustificata de “un pericol” iminent, stare de neliniste, nervozitate, iritabilitate crescuta. Pot apare uneori conduite de incalcare a unor norme morale, sociale, compostament agresiv fata de cei din jur- chiar cei apropiati, conducerea imprudenta a autovehicului, neglijarea responsabilitatilor familiare, sociale, sau profesionale, dorinta de izolare totala fata de anturaj, membrii familiei; pacientul are  randament social si profesioanal mult scazute din cauza dispozitii afective negative (lipsa de motivatie, disperare) si a dificultatilor de concentrare.

Din pacate in acest context, poate apare tentativa de sinucidere sau chiar sinuciderea. Subiectul poate incerca sa-si “anestezieze” trairile negative incepand sa consume droguri sau  alcool- lucru ce poate conduce usor la dependenta.

La cei la care tulburarea de adaptare a aparut in urma diagnosticarii unei boli care il obliga la schimbarea stilului de viata si la folosirea unei anume medicatii, simptomatologia poate consta in refuzul de a face schimbarea necesara sau de a lua medicatia, printr-un comportament agresiv. Aceasta  poate determina uneori situatii de hospitalismul prelungit – pacientul diagnosticat cu afectiune somatica refuza sa se externeze- invocand diverse motive, cel real fiind acela ca, in spital se simte mult mai securizat decat in mediul familial.

La identificarea acestor simptome pacientul sau familia trebuie sa se adreseze medicului psihiatru pentru stabilirea diagnosticului si aplicarea tratamentului adecvat.

Abordarea terapeutica este dupa caz si intensitate psihologica si/sau psihiatrica. De cele mai multe ori consilierea psihologica si psihoterapia sunt metode eficiente in rezolvarea simptomatologiei , in a ajuta individul sa se adapteze noilor conditii aparute. Interventia terapeutica medicamentoasa devine necesara atunci cand  tulburarea este persistenta sau este previzibila evolutia sa spre o alta tulburare psihica mai severa.
Dr. Maria Carmena Sandulescu - Medic primar psihiatrie
Centrul Medical Mediclass
Str. Sf.Elefterie nr. 47-49, Sector 5, Bucuresti
Tel: 021-4120128; 021-4120129; 021-4102727;
E-mail: programari@mediclass.ro;
URL: www.mediclass.rocopyright © mediclass 2007-2021 - Termeni si conditii | Politica cookie | Politica de confidentialitate GDPR