Ce trebuie sa stim despre tuse

Tusea este un mecanism de apărare prin care organismul încearcă să îndepărteze substanțe care ar putea să pătrundă în plămâni. Este normal să tușim uneori. Ea este adesea un mecanism de eliminare a secrețiilor din căile respiratorii - cauzate de fumat , boli respiratorii sau ORL, infecții, astm, boli tumorale,etc.  Tusea  poate avea și  alte cauze: iritanți externi (praf, poluanti, substanțe chimice), boala de reflux gastroesofagian, cauze cardiace, endocrine sau psihogene.
Tusea acută (cu o durată mai mică de 3 săptămâni) se datorează infecţiilor acute respiratorii bacteriene sau virale . Rareori, în cazul pacienților care au suferit o infecție respiratorie, tusea poate dura până la 8 săptămâni , dar întotdeauna se observă o ameliorare a tusei în acest interval. Cand tusea durează mai mult de 8 săptămâni, atunci vorbim despre  tusea cronică. Ea nu este o boală în sine, ci semnul că “ceva nu este în regulă”.

Tusea cronică  are o incidenta crescuta, fiind unul dintre cele 5 motive frecvente de solicitare a unui consult pneumologic. Se estimează că până la 40% din populaţia nefumătoare suferă de tuse cronică. Tusea cronică afectează calitatea vieţii pacientului, atât  datorita bolii ce o provoaca, cat şi prin consecinţele directe ale efortului de tuse: dureri musculare, cefalee, ameţeli, transpiraţii sau vărsături.  Ea poate produce oboseală fizică, tulburări de somn, uneori incontinenţă urinară sau chiar fracturi costale. Este deranjantă pentru cei din jur și lasă pacientul frustrat și nervos.  

Primul pas pentru tratarea tusei  constă în aflarea cauzei acesteia in urma consultului pneumologic de specialitate. Uneori este dificil de identificat cauza exactă care determină tusea iar pentru a rezolva aceasta problema, medicul specialist poate solicita uneori consulturi medicale interdisciplinare si
investigații suplimentare precum: radiografie pulmonară, teste ale funcţiei pulmonare, endoscopie digestivă superioară, examen de spută, tomografie computerizată, bronhoscopie, teste sanguine). Tusea cronica  apare in: infecţii ale tractului respirator,alergii, tuberculoza, ca efect secundar al unor medicamente folosite  pentru alte afectiuni, in  bronşita cronică, boala pulmonară obstructivă cronică, cancerul pulmonar, sarcoidoza sau alte boli pulmonare interstițiale, parazitoze pulmonare, tusea cardiacă. Tratamentul tusei urmăreşte eliminarea cauzei determinante. Deosebit de important de retinut este faptul ca  tratamentul simptomatic al tusei se impune numai atunci când aceasta produce un disconfort marcat pacientului,  când nu îşi mai îndeplineşte funcţia de "curăţare" a arborelui bronşic sau când tratamentul cauzei nu este posibil.
Automedicatia realizata de persoana care tuseste este complet contraindicata deoarece pot fi mascate afectiuni severe!


În cazul în care tusea se prelungește  mai mult de 3-4 săptămâni, sau dacă tusea nu a început odată cu alte semne de infecție respiratorie (febră, guturai, dureri în gât, dureri de cap) și, mai ales, dacă nu există semne de ameliorare, trebuie să mergeti de urgenta la medic. Fumătorii tind să considere că tusea este „normală" și nu îi acordă atenția cuvenită. In cazul acestora, schimbarea caracterelor tusei (mai frecventă, mai supărătoare,etc) este un semnal  de aparitie a unei boli si  trebuie consultat imediat specialistul pneumolog. Tusea nu trebuie ignorată fiind de regulă un semnal de alarmă  asupra existentei unor boli pulmonare , dar si boli digestive, cardiace sau rino-sinusale.  Prin diagnosticarea precoce a acestor  afectiuni poate fi administrat tratamentul adecvat medicamentos si igieno-dietetic care va vindeca afectiunea, va salva  chiar viata pacientului sau, cel putin in cazul bolilor cronice,  va imbunatati substantial calitatea vietii acestuia.
Dr. Daniela Balbuzan-Medic Specialist Pneumolog; Competenta Endoscopie Bronsica si Explorari Functionale Respiratorii
Centrul Medical Mediclass
Str. Sf.Elefterie nr. 47-49, Sector 5, Bucuresti
Tel: 021-4120128; 021-4120129; 021-4102727;
E-mail: programari@mediclass.ro;
URL: www.mediclass.rocopyright © mediclass 2007-2021 - Termeni si conditii | Politica cookie | Politica de confidentialitate GDPR