O boala digestiva cu frecventa in crestere Refluxul Gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian se manifestă prin durere cu caracter de arsură în epigastru şi în spatele osului stern. Pe lângă arsuri mai pot apare eructaţii, adică eliminarea aerului pe gură, şi regurgitaţii, datorate fluidului gastric ce ajunge până în faringe. Adesea apar si manifestări de natură respiratorie, cum ar fi răguşeala, tusea cronică sau chiar  crize de astm.

Nu este de mirare dacă vă regăsiţi în descrierea făcută, întrucât statisticile arată că aproximativ 30-40% din populaţia adultă suferă de această boala. Ea se datorează incompetenţei sfincterului esofagian superior (inelul care face legătura între stomac şi esofag). Astfel, conţinutul din stomac refluează în esofag şi poate determina in timp  inflamaţia acestuia, numită esofagită de reflux. Simptomele  apar mai ales după mesele copioase, la aplecarea corpului în faţă sau stând în poziţia orizontala. Risc crescut au pacientii cu obezitate, stres prelungit, sau  prezinta si alte afectiuni ale stomacului de care nu au inca cunostinta-spre exemplu o hernie gastrica transhiatala. Cauza iniţială este însă necunoscută.

Diagnosticul este dat de  examenul clinc al pacientului si, eventual confirmat cu ajutorul endoscopiei digestive superioare sau prin explorarea cu videocapsula endoscopica.

Boala nu e lipsită de pericol, întrucât ea se poate complica cu stenoza esofagiană, hemoragii, ulcer esofagian şi modificarea mucoasei esofagiene care „se transforma” în mucoasa de tip intestinal, aparand riscul de cancer de esofag. De aceea, pacientii cu aceste simptom trebuie sa se prezinte la consultul gastroenterologic pentru stabilirea diagnosticului si a tratamentului corect.  Uneori boala de reflux se poate complicata cu o  esofagita  cronica sau acuta datorata refluxului de bilă şi suc pancreatic in esofag, iar in acest caz este o esofagită alcalină care se trateaza in mod diferit fata de cea acida.

Tratamentul constă în adoptarea de catre pacient a unor măsuri generale igieno-dietetice, administrarea diverselor tipuri de medicamente, tratament endoscopic şi chiar chirurgical. În ceea ce priveşte rezultatele la tratamentul medicamentos, răspunsul poate fi stabil dar pot apare si recăderi la 6-12 luni-mai ales in în esofagitele severe.

Medicul specialist va invata pacientul ca măsurile generale sunt foarte importante: ridicarea „capului patului” cu 10-15 centimetri-lucru care ameliorează durerile şi regurgitaţiile sau situarea trunchiului pe o pernă mai groasă si o dieta cu cel puţin trei mese regulate pe zi. Acestea trebuie să fie  în cantităţi mici, iar dacă vă mai este foame suplimentaţi numărul de mese, dar nu cantitatea alimentelor. Cina trebuie să fie bazată pe alimente uşor de digerat,consumate cu trei ore înainte de culcare. Nu se vor consuma  lichide în cantităţi mari în timpul mesei, se exclude alcoolul si orice tip de băutura  carbogazoasa. Trebuie evitate sau reduse: prăjelile, produse tip „fast-food”, ciocolata, grăsimi, citrice, roşiile, ketchup, bulion, ceaiul negru, cafeaua, mierea. Dacă pacientul este gras trebuie să slăbească, deoarece boala este mai agresivă în cazul obezilor. Este interzisa folosirea medicamentelor care irită esofagul sau scad tonusul sfincterului esofagian.Prof. Dr. Dan Olteanu - Medic primar medicina interna; Gastroenterologie-Hepatologie; Endoscopie digestiva
Centrul Medical Mediclass
Str. Sf.Elefterie nr. 47-49, Sector 5, Bucuresti
Tel: 021-4120128; 021-4120129; 021-4102727;
E-mail: programari@mediclass.ro;
URL: www.mediclass.rocopyright © mediclass 2007-2019 - Termeni si conditii | Politica cookie | Politica de confidentialitate GDPR