Bolile inflamatorii intestinale - afectiuni invalidante, cu frecventa in crestere

Bolile inflamatorii intestinale sunt afectiuni cronice invalidante, putin cunoscute de catre populatie, dar cu frecventa in crestere in ultimul deceniu in intreaga lume. Daca nu sunt diagnosticate la timp, necesita tratamente costisitoare- uneori interventii chirurgicale si pot avea complicatii severe, inclusiv cresterea riscului de aparitie a cancerulul colorectal.  Aceste boli  includ in principal colita ulcerativa  si boala Crohn. Apare inflamatia cronica a peretelui intestinal  asociata cu  afectari  extraintestinale ale organismului.

 Cauzele bolii nu sunt complet cunoscute dar un rol important are predispozitia genetica, raspunsul imun al organismului dar si  factori din mediu. Aproximativ 20% dintre pacienti au o ruda de sange cu boala inflamatorie intestinala. Debuteaza la copii sau la adultii tineri si mai rar la varstnici.

Principalele manifestari, care trebuie sa aduca pacientul de urgent la consultul de specialitate sunt: diaree, constipatie, scaune cu sange, dureri abdominale colicative ritmate de defecatie, tenesme rectale, senzatie de “urgenta” la defecatie,  fisuri sau abcese anale. Apar si simptome precum: oboseala, lipsa poftei de mancare, scadere in greutate, febra, anemie,palpitatii, intarziere in crestere la copii. Pana la 30% din pacienti pot asocia si boli precum: pancreatita , boli oftalmologice autoimmune, artrite,eritem nodos, osteoporoza ,etc.   Daca nu este diagnosticata la timp, boala se complica cu: stenoze  intestinale, hemoragii digestive, anemie, perforatii , cancer colorectal. Evolutia este ondulanta, cu acutizari si perioade de remisiune, mai rar cu un puseu unic sau cu activitate continua.

Pentru stabilirea diagnosticului medicul specialist gastroenterolog va efectua consultul clinic al pacientului si poate recomanda analize de laborator , ecografie abdominala, investigatii radiologice. Investigatia obligatorie pentru stabilirea diagnosticului, urmarirea evolutiei si a tratamentului adecvat este endoscopia digestiva ( gastroscopie sau colonoscopie-in functie de localizarea presupusa a bolii)-completata cu biopsii  pentru diagnosticul histopatologic si eventual videocapsula endoscopica.  Medicul specialist gastroenterolog trebuie sa excluda prin aceste  teste alte afectiuni care au simptome asemanatoare: colita infectioasa, colonul iritabil, infarctul intestinal, colita medicamentoasa sau post iradiere,  diverticulita, boala celiaca sau cancerul de colon,etc.

Tratamentul medicamentos este complex, se administreaza pe perioade idelungate si difera in functie de: faza de activitate a bolii, localizare, vechime, varsta pacientului si alte afectiuni asociate. In situatia in care boala este depistata tardiv este necesara interventia chirurgicala ca si prima intentie. Pentru evitarea aparitiei complicatiilor care pot pune viata in pericol, pacientul diagnosticat cu o boala inflamatorie intestinala cronica, trebuie sa se prezinte regulat la consultul gastroenterologic  pentru supravegherea evolutiei si ajustarea medicatiei.


Dr. Radu Bogdan Mateescu
Medic primar gastroentrologie - hepatologie; Endoscopie digestiva

Centrul Medical Mediclass
Str.Sf. Elefterie nr. 47-49,Sector 5, Bucuresti
Tel:021-4120128;021-4120129;021-4102727;
url: www.mediclass.ro
e-mail: programari@mediclass.rocopyright © mediclass 2007-2019 - Termeni si conditii | Politica cookie | Politica de confidentialitate GDPR