MEREU TINERE, MEREU FRUMOASE… ACIDUL HIALURONIC VERSUS BOTOX IN DERMATO-COSMETICA
In societatea moderna, mai ales pentru doamne si domnisoare dar…in egala masura si pentru domni,  frumusetea si-a “deschis” … noi frontiere…

Pentru atenuarea ridurilor- dupa lifting-ul facial si injectarea de toxina botulinica- este, acum , de actualitate si minim invaziv,  “randul” injectiilor cu acid hialuronic.

Acidul hialuronic a fost utilizat in practica medicala  inca din anii ‘90 pentru tratarea bolilor reumatologice (reumatismul cronic, artroze,  tratarea cartilajelor  si a articulatiilor,etc)  dar si in dermatologie in scopul grabirii vindecarii ranilor si cicatricelor.

Ulterior s-a depistat ca acesta confera o marire de  volum a  zonelor injectate.

Prin acest efect,  tratamentele  de “intinerire” au dechis o noua era in specialitatea dermato-estetica.

Fillerele cu acid hialuronic si botox sau toxina botulinica presupun o modalitate de aplicare similara, ambele fiind injectate sub piele.

Cu toate acestea, este vorba de doua substante total diferite folosite in zona campului estetic…..

CE ESTE BOTOXUL?
Toxina botolinica este o neurotoxina produsa de o bacterie (Colostridium Botolinum)- prezenta in alimente( in special in carne) dar nu numai.
Spre deosebire de acidul hialuronic, aceasta nu se regaseste in organism sau in tesuturile conjunctive.
Toxina botulinica este considerata “otravitoare” si periculoasa, avand multe efecte secundare, inclusiv paralizie.
 Acesta a fost motivul pentru care, in urma cercetarilor stiintifice, ea este utilizata in practica medicala doar  in tratamentele de estetica faciala.

CE ESTE ACIDUL HIALURONIC?
Acidul hialuronic este o proteina care se gaseste in toate tesuturile conjunctive ale organismului uman. Se regaseste inclusiv in componenta epidermului alaturi de fibrele de elastina si colagen.
Acidul hialuronic este cel care, in mod natural, confera  pielii elasticitate, rezistenta si contribuie la mentinerea formei acesteia.
 Scaderea acidului hialuronic din organism poate provoca, printer altele,  aparitia primelor riduri si semne inestetice.

CUM ACTIONEAZA BOTOXUL?
Botoxul sau toxina botolinica este un produs farmaceutic care temporar reuseste sa inhibe contractia muschilor faciali. Injectat in doze mici, impiedica formarea ridurilor de expresie paralizand efectiv muschii si relaxand ridurile.
Pacientii isi pierd abilitatea si obiceiul de a-si mai folosi muschii slabiti de toxina botolinica si a evita accentuarea ridurilor profunde.

CUM  ACTIONEAZA  ACIDUL HIALURONIC?
Fillerele  cu acid hialuronic se folosesc pentru refacerea volumelor  cauzate de procesul  imbatranirii si in general, a denivelarilor si adanciturilor inestetice.

Spre deosebire de botox, care actioneaza prin “paralizia” muschilor faciali, acidul hialuronic  realizeaza umplerea ridurilor, avand drept scop remodelarea faciala (zona pometilor, buzelor si zona mandibulara) si inclusiv netezirea “urmelor” cauzate de acnee.

CAND  ESTE  RECOMANDATA  INJECTAREA CU BOTOX?
Pentru corectarea imperfectiunilor pielii trebuie alegem substanta cea mai potrivita.
Prin  utilizarea botoxul-ui se pot obtine schimbari remarcabile in cazul ridurilor dinamice sau de expresie, localizate in special la nivelul fruntii (riduri orizontale sau verticale cauzte de incruntare).

CAND SE RECOMANDA INJECTIILE CU ACID HIALURONIC?
In cazul ridurilor statice aparute in urma pozitiilor din timpul somnului, cele mai bune rezultate se obtin cu acidul hialuronic injectabil, acesta avand functie de”umplere”.
Aceasta substanta nu se limiteaza doar pentru “umplere” de riduri , ci se aplica inclusiv pentru remodelarea si marirea volumului buzelor.

EFECTELE  ADVERSE SI CONTRAINDICATIILE UTILIZARII TOXINEI BOTULUINICE
In situatia in care este respectata cantitatea standard de substanta injectata, efectele  secundare ale utilizarii toxinei botulinice sunt foarte mici.
Reactiile alergice sunt foarte rar intalnite .
Rareori pot apare dureri in zona injectata, simptome asemanatoare gripei sau migrene.

Totusi, NU  trebuie sa apelati la utilizarea  toxinei botulinice daca sunteti insarcinata sau daca alaptati

De asemenea, NU este recomandata injectarea cu Botox:
• persoanelor cu tulburari psihice
• persoanelor cu boli neurologice
• persoanelor cu afectiuni neuromusculare
• persoanelor cu tulburari date de anumite formatiuni tumorale cerebrale


Toxina botolinica si diabetul
Cercetarile recente au scos la iveala ajutorul care il poate oferi toxina botulinica in alinarea durerilor de la nivelul picioarelor incluzand persoanele care sufera de diabet.
           

Toxina botulinica ajuta in caz de depresie?
“Tratamentul cu botox ar putea ajuta persoanele cu depresie pentru a ii ajuta sa iasa  aceasta stare” sustin psihologii de la Universitatea din Cardiff.
Intr-un studiu recent finalizat,  acestia au  raportat analiza a  25 de persoane dintre care 12 au efectuat  injectii cu botox, iar alte 13  au utilizat alte tipuri de tratamente cosmetice.
Astfel,  s-a constatat ameliorarea semnificativa a depresiei la ca cei care au apelat la botox .

Ingrijirea inainte si dupa injectarea cu acid hialuronic ?
Pentru a obtine rezultatele pe care le doriti, insa cu efecte secundare minime este bine cu 7 zile inainte de sedintele de injectare cu acid hialuronic sa evitati medicamentele antiinflamatoare de tip aspirina si anticoagulante.
De asemenea dupa aceasta procedura veti evita machiajul sau fumatul 12 ore iar primele 3-4 zile se prefera somnul cu fata in sus.
Timp de 7-14 zile trebuie sa evitati temperaturile extreme, mersul la sauna si solar, tratamentele cosmetice sau laser, masajul minimul 7 zile este recomandat sa se evite orice tratament stomatologic si alte variante de presiune sau suctiune ( ex: sarutul dupa operatiunea de marire a buzelor).

EVIDENT, PENTRU ALEGEREA  METODEI  OPTIME PENTRU DUMNEAVOSTRA, TREBUIE SA  VA  ADRESATI  MEDICULUI    SPECIALIST  IN DERMATO-ESTETICA !


Dr. Nazila Saki - Medic Specialist Dermato-venerologie; Supraspecializare dermato-estetica; Supraspecializare laserterapie
Centrul Medical Mediclass
Str. Sf. Elefterie nr. 47-49, sector 5, Bucureşti;
Tel: 021-412.01.28; 021.412.01.29; 021.410.27.27;
programari@mediclass.ro;
www.mediclass.ro.


copyright © mediclass 2007-2019 - Termeni si conditii | Politica cookie | Politica de confidentialitate GDPR