?>

Tiroidita cronica Hashimoto Inflamatia cronica a glandei tiroide
Se pare ca, desi nu este singura glanda endocrina, tiroida “se imbolnaveste” cel mai frecvent aducand,  in fata medicului endocrinolog si nu numai, pacienti de toate varstele si de ambele sexe, cu simptome foarte variate.

Glanda  tiroida-are forma de fluture si se gaseste in zona anterioara a gatului. Ea produce hormonii tiroidieni care intervin in buna functionare a tuturor aparatelor si sistemelor organismului. Are  rol major in dezvoltarea si cresterea normala a fatului, apoi a copilului si adolescentului. Hormonii tiroidieni intervin in  reglarea apetitului, a adaptarii la frig, a mentinerii unui  ritm cardiac normal, a unui tranzit intestinal normal. Doar aceasta sumara enumerare a rolurilor tiroidei explica avalansa de simptome si semne ce apar cand glanda nu functioneaza corespunzator.

Tiroidita cronica (Hashimoto) este o boala inflamatorie autoimuna a tiroidei, caracterizata prin aparitia unui numar foarte mare  mare de “soldati”(anticorpi) “indreptati” impotriva glandei tiroide. Acesti anticorpi pot determina, in timp, o distrugere  progresiva a tesutului tiroidian si instalarea hipotiroidiei.

Personele cu risc crescut  sunt cele cu  istoric familial de hipotiroidie sau boli autoimune. Femeile sunt afectate de 4-5 ori mai frecvent decat barbatii, iar incidenta bolii creste cu varsta.

Boala este de obicei asimptomatica pana la instalarea hipotiroidiei, dar unii pacienti afirma ca resimt discomfort local, la nivelul lojei tiroidiene chiar si in etapa in care nivelul de hormone tiroidieni este normal.

Simptomele hipotiroidiei sunt insidioase la debut si nespecifice. Astfel, pacientii acuza: oboseala, tulburari de concentrare si memorie, bradicardie (ritm cardiac lent), intoleranta la frig, apetit scazu,  tranzit intestinal lent, dureri musculare, aparitia edemelor.

Este foarte important ca in aceasta etapa bolnavul sa se prezinte de urgenta la medicul endocrinolog care in urma consultului clinic, a analizelor de laborator generale si specifice si  ecografiei poate constata aparitia unei boli tiroidiene potential severe.

Analizele de laborator generale pot indica in cazul tiroiditei: anemie usoara, modificarea profilului lipidic, cresteri ale enzimelor hepatice sau musculare.

Simpla prezenta a unui titru crescut de anticorpi nu necesita tratament, atat timp cat functia tiroidiana ramane in limite normale, dar rata de progresie a bolii spre hipotiroidie este relative marean, ceea ce impune monitorizarea functiei tiroidiene la un interval de 6 luni.

Ecografia tiroidiana este  indicata anual in tiroidita cronica, avand in vedere ca pe fondul unui proces inflamator cronic pot apare noduli tiroidieni si deoarece una din complicatiile posibile-din fericire extrem de rara- este limfomul tiroidan.

Prognosticul tiroditei Hashimoto depistata precoce este unul foarte bun . Chiar daca evolutia procesului autoimun nu poate fi oprita, initierea  tratamentului substitutiv cu hormoni tiroidieni in momentul instalarii hipotiroidiei  este eficienta si lipsita de efecteDr. Anca Hoicescu
Medic specialist endocrinologie; Competenta Ecografie endocrina
Centrul Medical Mediclass
Str. Sf. Elefterie nr. 47-49, sector 5, Bucuresti;
Tel: 021-412.01.28; 021.412.01.29; 021.410.27.27;
programari@mediclass.ro;
www.mediclass.ro.copyright © mediclass 2007-2021 - Termeni si conditii | Politica cookie | Politica de confidentialitate GDPR