?>

Pneumoniile infectioase Afectiuni ale cailor respiratorii inferioare
Plamanii au ca functie principala realizarea schimburilor de gaze prin care este adus in organism oxigenul (necesar tuturor celulelor) si este eliminat in mediul ambiant dioxidul de carbon.

In timpul acestor schimburi gazoase,   la nivelul plamanilor pot ajunge o serie de  agenti infectiosi (bacterii, virusuri, ciuperci, micoplasme, etc ). Pe  de alta parte marea majoritate dintre noi aspiram in plamani,  in timpul somnului secretii de la nivelul cailor respiratorii superioare. Acest proces de aspiratie a secretiilor in plamani este mai accentuat la unele categorii de pacienti precum cei cu accidente vasculare cerebrale sau epilepsie, consumatorii de alcool, varstnicii.

Particulele care ajung la nivelul plamanilor sunt cele de dimensiuni foarte foarte mici(de ordinul micronilor); celelalte sunt eliminate print tuse , stranut,  respiratie, unele chiar sunt inghitite involuntar.

Organismul lupta prin “mijloace natural” impotriva particulelor care ajung in plamani insa exista situatii cand apararea  poate fi deficitara: la varstnici, in conditii de stress prelungit, la pacientii cu boli cardiovasculare, diabet zaharat, limfoame, leucemii, cancere sau pacientii cu  SIDA; aceste categorii sunt cele mai predispuse sa dezvolte pneumonii.

Pneumonia reprezinta o inflamatie  a plamanului de cauza infectioasa sau datorita unor agenti neinfectiosi.

Pneumoniile de cauza  infectioasa pot fi determinate de bacterii, virusuri, mai rar fungi, paraziti,etc., fiind  dintre cel cel mai frecvent intalnite in practica specialistului pneumolog. 

Pacientii, adulti sau copii, pot prezenta: febra (39-40 grade), tuse cu expectoratie mucopurulenta, junghi la nivelul toracelui, transpiratii, respiratie mai dificila.

In prezenta acestor simptome pacientii trebuie sa se prezinte la medic si  in nici un caz  sa nu isi administreze medicamente antibiotice din proprie initiativa.

Dupa examinarea clinica a pacientului, medicul specialist pneumolog poate recomanda  o serie de investigatii cum ar fi: radiografie toracica, examen de sputa, analize de sange sau chiar urina, in unele cazuri: bronhoscopie sau tomografie computerizata, etc.

In cazul in care  se confirma diagnosticul  de pneumonie de cauza infectioasa  va fi inceput  cat mai repede un tratament cu antibiotic (fie in spital, fie in ambulatoriu) sau sunt recomandate asocieri de   antibiotice in functie de varsta  pacientilor, de conditiile in care au dezvoltat pneumonia,  de bolile associate, alergii, etc.  Medicul va  prescrie antibiotice cu un  spectru  cat mai larg la pacientii la care nu s-a identificat germenul care a cauza pneumonia si cu spectru cat mai tintit atunci cand s-a reusit identificarea  agentului infectios .

Asadar,  pacientii  trebuie sa  consulte de urgenta  medicul  in situatia in care observa aparitia simptomelor specific pneumoniei, pentru a primi un tratament cat mai adecvat, evitand in acest fel eventualele complicatii  care ii pot pune chiar viata in pericol:  abcese pulmonare, septicemie, infarcte pulmonare, pleurezii etcDr. Mariana Banica
Medic Specialist Pneumolog; Competenta Endoscopie Bronsica si Explorari Functionale Respiratorii
Centrul Medical Mediclass
Str. Sf. Elefterie nr. 47-49, sector 5, Bucuresti;
Tel: 021-412.01.28; 021.412.01.29; 021.410.27.27;
programari@mediclass.ro;
www.mediclass.ro.copyright © mediclass 2007-2021 - Termeni si conditii | Politica cookie | Politica de confidentialitate GDPR