Plamanii au ca functie principala realizarea schimburilor de gaze prin care este adus in organism oxigenul (necesar tuturor celulelor) si este eliminat in mediul ambiant dioxidul de carbon.
In timpul acestor schimburi gazoase, la nivelul plamanilor pot ajunge o serie de agenti infectiosi (bacterii, virusuri, ciuperci, micoplasme, etc ). Pe de alta parte marea majoritate dintre noi aspiram in plamani, in timpul somnului secretii de la nivelul cailor respiratorii superioare. Acest proces de aspiratie a secretiilor in plamani este mai accentuat la unele categorii de pacienti precum cei cu accidente vasculare cerebrale sau epilepsie, consumatorii de alcool, varstnicii.
Particulele care ajung la nivelul plamanilor sunt cele de dimensiuni foarte foarte mici(de ordinul micronilor); celelalte sunt eliminate print tuse , stranut, respiratie, unele chiar sunt inghitite involuntar.
Organismul lupta prin “mijloace natural” impotriva particulelor care ajung in plamani insa exista situatii cand apararea poate fi deficitara: la varstnici, in conditii de stress prelungit, la pacientii cu boli cardiovasculare, diabet zaharat, limfoame, leucemii, cancere sau pacientii cu SIDA; aceste categorii sunt cele mai predispuse sa dezvolte pneumonii.
Pneumonia reprezinta o inflamatie a plamanului de cauza infectioasa sau datorita unor agenti neinfectiosi.
Pneumoniile de cauza infectioasa pot fi determinate de bacterii, virusuri, mai rar fungi, paraziti,etc., fiind dintre cel cel mai frecvent intalnite in practica specialistului pneumolog.
Pacientii, adulti sau copii, pot prezenta: febra (39-40 grade), tuse cu expectoratie mucopurulenta, junghi la nivelul toracelui, transpiratii, respiratie mai dificila.
In prezenta acestor simptome pacientii trebuie sa se prezinte la medic si in nici un caz sa nu isi administreze medicamente antibiotice din proprie initiativa.
Dupa examinarea clinica a pacientului, medicul specialist pneumolog poate recomanda o serie de investigatii cum ar fi: radiografie toracica, examen de sputa, analize de sange sau chiar urina, in unele cazuri: bronhoscopie sau tomografie computerizata, etc.
In cazul in care se confirma diagnosticul de pneumonie de cauza infectioasa va fi inceput cat mai repede un tratament cu antibiotic (fie in spital, fie in ambulatoriu) sau sunt recomandate asocieri de antibiotice in functie de varsta pacientilor, de conditiile in care au dezvoltat pneumonia, de bolile associate, alergii, etc. Medicul va prescrie antibiotice cu un spectru cat mai larg la pacientii la care nu s-a identificat germenul care a cauza pneumonia si cu spectru cat mai tintit atunci cand s-a reusit identificarea agentului infectios .
Asadar, pacientii trebuie sa consulte de urgenta medicul in situatia in care observa aparitia simptomelor specific pneumoniei, pentru a primi un tratament cat mai adecvat, evitand in acest fel eventualele complicatii care ii pot pune chiar viata in pericol: abcese pulmonare, septicemie, infarcte pulmonare, pleurezii etc
Dr. Mariana Banica
Medic Specialist Pneumolog; Competenta Endoscopie Bronsica si Explorari Functionale Respiratorii
Centrul Medical Mediclass
Str. Sf. Elefterie nr. 47-49, sector 5, Bucuresti;
Tel: 021-412.01.28; 021.412.01.29; 021.410.27.27;
programari@mediclass.ro;
www.mediclass.ro.
Mediclass - Centrul Medical Cotroceni
Str. Sf. Elefterie nr. 47-49, sector 5, Bucuresti
Tel: 021-412 01 28 / 021-412 01 29 / 021-410 27 27
0749 06 44 00 / 0734 10 03 55
Fax: 021-412 01 27
E-mail: programari@mediclass.ro;
copyright © mediclass 2007-2021 - Termeni si conditii | Politica cookie | Politica de confidentialitate GDPR